19 юли, 2019

От НАСА и Университета Брадли (САЩ) избраха петимата финалисти на състезанието „3D-Printed Habitat Centennial Challenge„, посветено на разработка на жилища за колонизатори. Вижте сами как ще изглеждат бъдещите домове на Марс.

Изисквания
Финансова награда от сто хиляди долара бе разпределена между петте екипа, които ще трябва да изградят експериментални модели на своите проекти. Част от изискванията за участниците включваха местообитанията да бъдат на  площ от триста квадратни метра, както и да бъдат предназначени за четирима души, които да могат свободно да прекарат една година в тях. Инфраструктурата и материалите, от които са направени къщите, също са взети под внимание.

Zopherus

Zopherus е името на проекта на екипа от Арканзас. Той представлява приземяващ се модул, който изгражда къщи без участието на човек. Това става, чрез изпращане на миниатюрни роботи за извличане на ресурси. След това модулът, с помощта на инсталирани 3D принтери, отпечатва къщи и лаборатории, свързани помежду си чрез пасажи, които приличат на пчелни пчелни пити. Творците твърдят, че при желание заетата площ може да бъде разширена, ако например броят на жителите се увеличи. Zopherus получи 20 957 долара.

 

MARSHA

Инженери от Ню Йорк заеха второ място с проекта си MARSHA. Техният подход към изработване на решение е коренно различен. Според тях оптималната форма за къща с минимално количество неизползвано пространство е цилиндър. Въпросният цилиндър се състои от два слоя и има четири етажа с гараж, две лаборатории, кухня, спалня и стая за отдих. Marsha също получи 20 957 долара.

 

 

Kahn-Yates

На трето място е проектът Kahn-Yates, отличаващ се с факта, че авторите са разработили цяла градина, която успява да покрие дори защитния купол. Изграждането на комплекса се извършва на осем етапа, а материалите за неговото производство, се извличат от повърхността на Червената планета. Наградата за Kahn-Yates е 20 622 долара.

SEArch+/Apis Cor

Четвъртото място е заслужено от творци, вдъхновени от северната архитектура. Те създават структура, която да запазва идеалния баланс между нужното количество естествената светлина и оптимална защита от радиация. Инженерите се разпределили стаите по такъв начин, че мястото, където астронавтите трябва да прекарват по-голямата си част от времето, да бъде най-добре защитено от радиация. Наградата им се равнява на 19 580 долара.

 

Northwestern University

Проектът „Северозападен университет“ заема последното място. Неговото слабо място се оказа куполната форма на сградата, която оставя много празно и необитавано пространство. Авторите разделят полукълбото на две части. В едната половина са подредени лаборатория, кухня и санитарни помещения, а в другата – спални. Наградата на инженерите е 17 881 долара.

 

Източник: Naked-Science

 

Тагове: , , , , , , , , ,